Umblăm mult pe la târguri in țară. Anul asta o fost unul atipic pentru producătorii de alimente și nu numai. Zilele trecute în timp de lucram prin atelier, am ascultat un reportaj pe tema aceasta. Reportajul spunea că "în anul 1995, România importa numai 2,4% din resursele necesare consumului intern. Acum, ponderea importurilor a crescut la aproape jumătate din necesarul de consum intern (mai exact 47%)" 😱
Ioi! Aproape jumătate din consumul de alimente îi reprezentat de produse importate. Din ce motiv se întâmplă asta? Din discuțiile mele cu ceilalți producători, o mare parte din acest lucru se întâmplă din cauza prețurilor și a mentalității noastre. Prea puțin punem preț pe calitatea produselor consumate. Prea puțin citim etichetele produselor pentru a conștientiza ce consumăm exact.
Un produs natural nu are cum sa fie produs în cantități industriale și să aibă în același timp și un preț mic. Un produs natural are un termen mai scurt de valabilitate, din motiv că îi natural și nu are coloranți, conservanți, potentiatori de gust, culoare, etc. Dar noi, continuăm să căutăm produse cu un gramaj mare și un preț cât mai mic.
La cât de prost au mers vânzările anul acesta, tot mai mulți producători de orientează către importul de produse și reambalarea lor sub diverse branduri, pt că e mai ieftin și oricum nu ne interesează în general ce mâncăm( așa să fie?)
Într-o discuție cu o persoana apropiata, pe care am incercat sa o lămuresc, că dacă consuma paste cu un aport nutritiv mai mare, corpul nu are nevoie de o cantitate foarte mare pentru a să simți hrănit. Ci din contră, consumam mai puțin, mai sănătos și astfel evitam și risipa alimentară.
Încotro ne îndreptăm? Ajungem in 10 ani sa nu ne mai producem hrana intern? Ajungem sa consumăm produse intens stropite, chimicalizate, colorate artificial doar să dea bine în poză?
Sincer nu îi usor. Ca și producător îți spun că, nu știu dacă în ritmul ăsta o să ni se merite sa mai ținem deschis multi dintre noi. 😔
Expresia " îți trebuie bani multi să mănânci sănătos" îți zic că nu ii adevărată atâta timp cât reducem risipa
În rest zile senine și hai să susținem producătorii de hrana naturală!